Od kucharza do Szefa Kuchni

HR, Czytelnia

Warszawa, 5 listopada – Od dziś zdolni kucharze, uczestnicy I edycji programu  rozwojowego „Kuchnia Talentów” realizowanego przez Sodexo Polska, będą codziennie prezentować swoje umiejętności gotując „na żywo” w ogólnodostępnej firmowej restauracji Chilli Bistro by Sodexo w kompleksie biurowym Oxygen Park.

 

 

Przeczytaj też: Firma po wieczne czasy czyli wartości jako kod DNA_cz.1

„Kuchnia Talentów” to inicjatywa firmy Sodexo Polska, której nadrzędnym celem jest stworzenie warunków do rozwoju dla utalentowanych kucharzy, mających ambicję i predyspozycje do zostania Szefem Kuchni lub Managerem Restauracji. W I edycji programu udział wzięło siedmiu kucharzy zatrudnionych przez firmę oraz dwóch beneficjentów Fundacji „Szczęśliwej Drogi”, wspierającej pełnoletnich wychowanków Domów Dziecka w rozpoczęciu życia zawodowego.

Od lutego do lipca br. uczestnicy mieli okazję wziąć udział w serii warsztatów poświęconych m.in. zarządzaniu bezpieczeństwem (wg standardów ISO22000:20015), czy nowoczesnym metodom komponowania menu dla restauracji. Uczestniczyli również w spotkaniach, służących wymianie wiedzy i doświadczeń, z udziałem uznanych Szefów Kuchni, a także praktykowali w różnych jednostkach Sodexo Polska. Zdobytą wiedzę podsumowali w stworzonych indywidualnie biznes planach restauracji.

Dopełnieniem I edycji programu jest oferowana kucharzom możliwość zaprezentowania swoich umiejętności podczas gotowania „na żywo” (formuła show cooking) w lokalu Oxygen Park Chilli Bistro by Sodexo (ul. Jutrzenki 137, Warszawa). Absolwenci programu będą serwować dania śniadaniowe w godz. 9:00-11:00 oraz lunchowe w godz. 12:00-15:00.

  • „Kuchnia Talentów” nie stanowi telewizyjnego talent show. Stawiamy na długofalowy i wszechstronny rozwój kucharzy, którzy otrzymują możliwość uczenia się od najlepszych, ale przede wszystkim – od siebie nazwajem. Poznając specyfikę pracy współczesnych, prężnie działających restauracji – również w wymiarze stricte biznesowym, przechodzą drogę od kucharza do prawdziwego Szefa Kuchni i sprawnego managera – mówi Marta Diop, Segment Director Corporate IFM Poland w Sodexo Polska.
  • Ukoronowaniem ich wysiłków jest możliwość gotowania dla szerokiej publiczności – jak ma to miejsce od dzisiaj w Chilli Bistro, a także realne możliwości pracy i awansu w strukturach krajowego lidera w dziedzinie cateringu –

Start II edycji programu „Kuchnia Talentów” przewidywany jest na marzec 2019 r. Docelowo inicjatywa ma objąć zasięgiem całą Polskę (w porównaniu do obecnej edycji – obejmującej Warszawę i okolice) i, tak jak dotychczas, łączyć ideę programu rozwojowego z elementami peer mentoringu i CSR.

Przeczytaj też: Firma po wieczne czasy czyli wartości jako kod DNA_cz.1

Newsletter

Wykorzystujemy pliki cookies.