Polscy pracownicy z apetytem na awans.

Zarządzanie, Czytelnia

Warszawa, 19 września 2018 r. – Tylko 18% polskich pracowników jest usatysfakcjonowanych możliwościami awansu w swojej aktualnej pracy. Spośród badanych branż, szanse na zdobycie wyższego stanowiska najwyżej oceniają przedstawiciele sektora finansów (28,9%). Za to najmniej zadowoleni z potencjalnych perspektyw awansowania są osoby pracujące w usługach dla biznesu - wynika z najnowszego badania Confidence Index przeprowadzonego w II kwartale 2018 r. przez firmę rekrutacyjną Michael Page.

3 twarze HR Business Partnera... Zobacz inne ciekawe artykuły

Możliwości awansu w aktualnej firmie pozytywnie ocenia również 23,7%reprezentantów sektora dóbr konsumenckich oraz 21,7% przedstawicieli branży technologicznej. Za to mniej optymistycznie do tej kwestii podchodzą pracownicy sektora logistycznego (17,9%) oraz produkcji i przemysłu (15,2%). Najmniejszymi optymistami pod tym względem są osoby pracujące w sektorze usług dla biznesu (13,9%).

- Poziom satysfakcji z możliwości awansu w firmach systematycznie rośnie wśród polskich pracowników. Jak pokazuje badanie Michael Page, w II kwartale 2018 r. zadowolonych z tego powodu było 18% badanych, a więc o 3 p.p. więcej niż w poprzednim kwartale. Ponadto, aż 44% ankietowanych przyznało, że spodziewa się, iż w ciągu najbliższego roku zdobędzie wyższe stanowisko - mówi Piotr Dziedzic, dyrektor w firmie rekrutacyjnej Michael Page.

Duża chęć awansowania wśród polskich pracowników w głównej mierze wynika z potrzeby stałego rozwoju. Jak pokazuje badanie Michael Page, dla Polaków priorytetem w miejscu pracy jest zdobywanie dodatkowych umiejętności. Ten czynnik do zmiany pracodawcy mógłby skłonić ponad połowę (53,9%) ankietowanych.

- Co więcej, ponad 36% respondentów przyznało, że powodem, który zachęca do szukania nowej pracy jest także brak możliwości do rozwoju w obecnym przedsiębiorstwie (36,8%) – dodaje Piotr Dziedzic z Michael Page.

3 twarze HR Business Partnera... Zobacz inne ciekawe artykuły

Newsletter

Wykorzystujemy pliki cookies.