Benefit, z którego chętnie skorzystają wszyscy pracownicy

Rynek pracy, Trendy

Wynagrodzenie to oczywiście główny aspekt decydujący o wyborze miejsca pracy, są jednak inne czynniki które mogą wpłynąć na zmianę lub pozostanie w obecnej firmie. Benefity pracownicze stają się coraz popularniejsze, ¾ zatrudnionych deklaruje że otrzymuje chociaż jedno świadczenie pozapłacowe.

Pracodawcy walczą o pracowników oferując im różne dodatki dopasowane do ich potrzeb. Jeśli chcesz być postrzegany jako atrakcyjny pracodawca, zastanów się co przyciągnie nowych oraz zatrzyma obecnych.

Dobry benefit, czyli jaki?

Decydując się na inwestycje części wypracowanego przez firmę zysku w świadczenia dla pracowników, wybierz te, z których Twoja kadra będzie aktywnie korzystać. Ciężko jednak trafić w gusta wszystkich podwładnych, nie każdy chce korzystać z darmowych zajęć sportowych, samochodu służbowego, opieki medycznej czy dofinansowania do szkoleń. Każdy z nas na pewno zna osobę, która otrzymała w pracy karnet na siłownie lub basen i ani raz z niego nie skorzystała lub szybko się zniechęciła.

Dlaczego obiady dla pracowników to dobry pomysł?

Jeśli zapewnimy pracownikom dostęp do zróżnicowanych, pełnowartościowych posiłków zapewne wszyscy będą zadowoleni. Badanie przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia wykazały że regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracowników o 20%, z kolei według badań Health Enhancement Research Organization (HERO) osoby którzy jedzą zdrowe obiady w pracy są nawet 25% efektywniejsi.

Zapewniając posiłki swoim pracowników nie tylko dostarczasz im energii niezbędnej do wykonania pracy oraz zwiększasz ich wydajność, ale także podnosz prestiż przedsiębiorstwa oraz kreujesz pozytywny, wizerunek nowoczesnego pracodawcy uwzględniającego potrzeby swoich podwładnych. Atrakcyjne świadczenia pozapłacowe wpływają również na konkurencyjność jednostki na rynku pracy.

Dodatkowo wpływasz na podniesienie lojalności wobec firmy, a co tym idzie zmniejszenie rotacji zatrudnienia. Dzięki temu nie ponosisz dodatkowych kosztów pozyskania oraz przyuczenia następnych kandydatów. Z kolei pracownik w domu nie musi martwić się przygotowaniem posiłków do pracy i ma więcej czasu na relaks, odpoczynek czy też na doskonalenie i rozwój.

Kolejne korzyści to lepsza organizacja pracy oraz integrowanie się zespołu. Wszyscy jedzą w jednym czasie dzięki czemu spędzają ze sobą więcej czasu oraz nawiązują relację np. w osobami z innych stanowisk i działów. Jeśli posiłki dostarczane są w miejsce pracy, podwładni nie opuszczają siedziby firmy, dzięki czemu przerwa lunchowa nie jest nadużywana, a pracownik nie jest narażony na zewnętrze niebezpieczeństwa.

Co więcej ponosisz koszty tylko wtedy, gdy benefit zostanie wykorzystany, jeśli pracownik jest na urlopie lub na zwolnieniu jako pracodawca oszczędzasz. Dodatkowo posiłki dla pracowników do 190 zł / mc zwolnione są ze składek ZUS.

Uwaga

Menu musi być różnorodne oraz dostosowane do grupy zawodowej, preferencji pracowników oraz charakteru wykonywanej przez nich pracy. Żaden problem …

SmartLunch organizuje catering dla firm w całej Polsce

Misją SmartLunch jest wspieranie przedsiębiorców w dostarczaniu posiłków dla ich pracowników w ustalone miejsce pracy o określonej godzinie. Firma zapewnia swoim Klientom wiele korzyści pozwalających na szybkie zamawianie posiłków z lokalnych restauracji, oszczędność czasu i minimalizowanie kosztów. Zapewnia również pomoc w zakresie układania menu, planowania dofinansowań żywieniowych oraz negocjacji z Restauratorami. Klient może liczyć na wsparcie na każdym etapie współpracy.

Firma dzięki współpracy z lokalnymi, sprawdzonymi restauracjami w całej Polsce zapewnia szeroką ofertę cateringową. Zróżnicowane menu obejmuje specjały kuchni polskiej, europejskiej oraz azjatyckiej, w tym tradycyjne domowe obiady, dania mięsne, wegetariańskie oraz wegańskie. Atrakcyjna oferta kulinarna pozwala zapewnić posiłki dopasowane do oczekiwań zatrudnionych oraz rodzaju wykonywanej przez nich pracy.

Aplikacja

Aplikacja SmartLunch umożliwia samodzielne i proste zamawianie posiłków przez pracowników lub osobę odpowiedzialną za składanie zamówień. Co więcej Klient ma wgląd w historię, na bieżąco może kontrolować zamówienia poszczególnych osób. Każde otrzymane danie może ocenić i skomentować. Jedzenie można zamawiać przez urządzenia mobilne, stronę internetową oraz SmartBoxy - interaktywne kioski montowane w większych zakładach, pozwalająca na składanie zamówień za pomocą panelu dotykowego.

Korzyści wynikające ze współpracy ze SmartLunch

  • Ciepłe posiłki dla kadry spożywane w trakcie pracy
  • Pracodawca zyskuje w oczach swoich pracowników, buduje wizerunek szefa zaangażowanego w potrzeby kadry i respektującego ich potrzeby
  • Wygoda i oszczędność czasu
  • Automatyczne rozliczenie w dziale kadr i księgowości
  • Duży wybór dań
  • Korzystanie z platformy SmartLunch nic nie kosztuje
  • Płatność tylko za realnie wykorzystane dofinansowanie
  • Pozytywny wpływ na poziom zadowolenia zatrudnionych
  • SmartLunch zajmuje się całym procesem związanym z zamówieniem i dostarczaniem posiłków
  • Posiłki zamawiane przez osobne konto np. dla gości są oddzielnie rozliczane na fakturze
  • Proste i bezproblemowe rozliczenie, współpracujący z firmą otrzymuje przejrzysty raport i ma możliwość zaimportowania go do swojego systemu kadrowo-płacowego
  • Możliwość zaoszczędzenia - ulga ZUS na dofinansowanie posiłków dla pracowników do 190 zł miesięcznie

Jak wygląda współpraca

Ustalenie szczegółów

Ze względu na różnorodną specyfikę obsługiwanych branż w SmartLunch, każda oferta zostaje przygotowana indywidualnie. Współpraca rozpoczyna się od zebrania informacji na temat organizacji, preferencji smakowych pracowników, charakteru wykonywanej pracy oraz związanego z nią wydatku energetycznego. Na bazie tych danych pomaga znaleźć restauracje, których oferta będzie najbardziej odpowiadała na zapotrzebowania Klienta i negocjuje warunki.

Składanie zamówień

Klient za pomocą aplikacji z wyprzedzeniem wybiera posiłki z menu przygotowanego przez firmy cateringowe na dany dzień. SmartLunch pozwala na składanie zamówień z różnych restauracji w poszczególnych dniach, co w dużym stopniu wpływa na konkurencyjność oferty. Dodatkowo określa miejsce i czas dostawy. Platforma dostępna jest 24/7 co umożliwia dostęp do konta w dowolnym czasie oraz i miejscu.

Realizacja zamówienia i punktualna dostawa

Restaurator wcześniej otrzymuje zamówienie, dzięki czemu wie ile porcji poszczególnych dań ma przygotować. Zamówienie zostaje dostarczone przez wybrany catering w miejsce pracy punktualnie o określonej godzinie. Posiłki zapakowane są w jednorazowe, ekologiczne opakowania utrzymujące temperaturę i przewożone w specjalnych termoboxach, dzięki czemu pracownicy otrzymuje ciepłe, świeże jedzenie. Każdy posiłek możesz anonimowo ocenić i skomentować, dzięki czemu masz wpływ na jakość otrzymywanych potraw.

Rozliczenie

Na koniec miesiąca Klient otrzymuje automatyczne podsumowanie i fakturę zbiorczą. Dokument można wygenerować i zaimportować do programu kadrowego.

Szybko, łatwo i skutecznie!

Badania rynku jednoznacznie wskazują, że w szczególności w średnich i dużych przedsiębiorstwach występuje problem z żywieniem zbiorowym. Przyczyn jest wiele, brak możliwości prowadzenie stołówki zakładowej, niemożność opuszczania miejsca pracy, ograniczenie logistyczne i wiele innych. Zespół SmartLunch wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rynku zapewniając kompleksową organizację cateringu dla firm z punktualną dostawą w miejsce pracy

Newsletter

Wykorzystujemy pliki cookies.