Artykuł przygotowany przez Ekspertów Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce

Pracownicy w zadyszce. W ramach podwyżki oczekują dopłat i wsparcia zdrowotnego.

Stres i nadmiar zadań odbijają się na zdrowiu i nawykach żywieniowych pracowników. Praca zdalna czy hybrydowa nie zawsze ułatwia dbanie o regularne posiłki. Ci, którzy natrafiają na trudności, wskazują na niewyraźne granice między pracą a odpoczynkiem oraz brak czasu z powodu obowiązków domowych. Doskwiera też ograniczony kontakt ze współpracownikami. Aż 83% badanych uważa, że wspólne posiłki pomagają w integracji
i sprzyjają lepszej atmosferze, ale tylko 20% ma często ku temu okazję. Tak wynika
z najnowszego raportu Sodexo Benefits and Rewards Services Polska „Bez zadyszki. Jak zadbać o zdrowie pracowników i finanse w organizacji?”. Zdaniem pracowników regularne dofinansowanie posiłków pozwala zatroszczyć się o dietę (61%) i więcej zaoszczędzić (77%). Tymczasem ponad połowa (56%) badanych pracodawców wciąż nie wie, że taki benefit wiąże się z korzyściami podatkowymi dla firmy. 

Czytaj więcej

Pracownicy chcą równości i różnorodności w firmach

Aż 83% badanych pracowników deklaruje otwartość na pracę w zróżnicowanym i wielokulturowym zespole, a 67% uważa, że pracodawca powinien edukować na temat równouprawnienia i różnorodności – tak wynika z najnowszego badania zrealizowanego na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards Services Polska. Oprócz bardzo dziś pożądanej stabilności finansowej zatrudnieni zwracają uwagę na przyjazne środowisko, w którym jest przestrzeń na bycie sobą - ma to szczególne znaczenie dla młodych generacji wchodzących na rynek pracy.

Czytaj więcej

Newsletter

Wykorzystujemy pliki cookies.